top of page
Αναζήτηση
 • asgkioni

Είσαι και εσύ ένας από αυτούς;

Έγινε ενημέρωση: 17 Ιαν 2023

Το 30% των ανθρώπων δε γνωρίζουν ότι βλάπτουν τα δόντια τους το βράδυ σφίγγοντας και τρίζοντάς τα.

Η διάγνωση του προβλήματος

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε ότι το κάνουμε.

Το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών είναι γνωστά ως βρουξισμός ή βρυγμός. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι τα δόντια δε πρέπει να ακουμπούν μεταξύ

τους παρά μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους. Ο βρυγμός συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα και η ελάχιστη επαφή των δοντιών μπορεί, με το πέρασμα του χρόνου, να φθείρει και να καταστρέψει τα δόντια και τις οδοντιατρικές αποκαταστάσεις (εμφυτεύματα, θήκες, όψεις, σφραγίσματα, επένθετα κλπ).

Πολύ συχνά κάποιοι πονοκέφαλοι και πόνοι της γνάθου οφείλονται στο βρυγμό καθώς οι μύες τις περιοχής είναι καταπονημένοι γιατί λειτουργούν συνεχώς χωρίς διάλειμμα.
Εσείς σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας; Τεστ για πιθανούς βρουξιστές.

 • Είχατε φθαρμένα, κατεστραμμένα ή σπασμένα δόντια, σφραγίσματα ή θήκες;

 • Τα δόντια σας έρχονται σε επαφή όταν δε μασάτε;

 • Έχετε ποτέ πονοκεφάλους ή πόνους στη γνάθο;

 • Είναι οι κρόταφοι σας ή οι μύες της γνάθου σας επίπονοι όταν τους πιέζετε ελαφρά ή τους κάνετε μασάζ;

 • Σας έχει ποτέ ακούσει κανένας να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας;

 • Νιώθετε ποτέ δυσφορία όταν μασάτε;

 • Κάνει ποτέ ήχους η άρθρωση της γνάθου σας;

Αν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε προβλήματα βρυγμού. Συζητήστε μαζί μας τις απαντήσεις που δώσατε ώστε να βρούμε λύση στο πρόβλημα.


Προβλήματα που προκαλούνται από το βρυγμό

Φθορά και αποτριβή των δοντιών


Αν ο βρυγμός συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο πολφό όπου βρίσκονται τα νεύρα του δοντιού με αποτέλεσμα την υπερευαισθησία και το πόνο.

Η αποτριβή αυτή των δοντιών, αν δε θεραπευθεί κατάλληλα εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις και οδοντικά αποστήματα που αντιμετωπίζονται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή εξαγωγή του δοντιού.
Σπασίματα και κατάγματα

Οι στεφάνες (θήκες), οι όψεις και τα σφραγίσματα είναι επιρρεπή σε σπασίματα σε έδαφος βρυγμού. Ένα τέτοιο σπάσιμο, ακόμα και αν είναι μικρό, δημιουργεί την ανάγκη αντικατάστασης όλης της αποκατάστασης.Ένα εκτεταμένο κάταγμα μπορεί να κάνει αναγκαία μια απονεύρωση και τη κατασκευή μιας θήκης για να σωθεί το δόντι.

Αισθητικά προβλήματα


Αποτέλεσμα του βρυγμου μπορεί να είναι η μειωμένη αισθητική και γερασμένη εμφάνιση του χαμόγελου. Όταν ελέγξουμε το βρυγμό κάνουμε ένα βήμα προς την εξασφάλιση ενός όμορφου χαμόγελου για πολλά χρόνια.


Πόνοι στη περιοχή της γνάθου και του αυτιού και πονοκέφαλοι


Μια συνηθισμένη αιτία πόνων στη γνάθο,πονοκεφάλων και ημικρανιών είναι ο βρυγμός καθώς δεν επιτρέπει στους ταλαιπωρημένους μύες να χαλαρώσουν.

Όταν αντιμετωπίζουμε το βρυγμό δίνουμε την ευκαιρία στους μύες να επανέλθουν και οι πόνοι εξαλείφονται.Ασθενείς αυξημένου κινδύνου


Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα να υπάρξει εκτεταμένη φθορά στα δόντια από το βρουξισμό.


Κάποια φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την ένταση του βρυγμού. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση όξινων ροφημάτων όπως coca  cola και φρουτοχυμών μπορεί να επιβαρύνει τα δόντια. Οι περιπτώσεις στις οποίες η αδαμαντίνη του δοντιού έχει ήδη αποτριβεί είναι επίσης επιβαρυμένες καθώς η οδοντίνη που είναι πλέον εκτεθειμένη μπορεί να φθαρεί πολύ πιο γρήγορα.


Είστε ασθενής υψηλού κινδύνου για πόνο ή φθορά λόγω βρυγμού;

Έχετε παρατηρήσει κάτι από τα παρακάτω;


 • Στεγνό στόμα - Η έλλειψη ενυδάτωσης από το σάλιο μπορεί να αυξήσει τη πιθανότητα αποτριβών.

 • Υπερβολική οξύτητα στο στόμα - Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τη πιθανότητα αποτριβών.

 • Εκτεθειμένη οδοντίνη.

 • Άγχος/Στρες - Μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερο βρυγμό και κάποιες φορές σε μειωμένη έκκριση σάλιου.

 • Λήψη κάποιων φαρμάκων που είτε μειώνουν το σάλιο ή επιδεινώνουν το βρυγμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν κάτι από τα παραπάνω σας αφορά.Η λύση του προβλήματος


Κατασκευή και χρήση σκηρού ή μαλακού νάρθηκα.Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι νάρθηκες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την πρόληψη ή μείωση των πονοκεφάλων και των πόνων της γνάθου που οφείλονται στο βρυγμό.

Πολλές φορές η χρήση νέος προστατευτικού νάρθηκα προτείνεται σε ασθενείς με εκτεταμένες αποκαταστάσεις, όπως γέφυρες, στεφάνες ή όψεις, ώστε να τις προστατέψουν ακόμα και αν δεν είναι βρουξιστές.


Άλλες λύσεις


Σε συνδυασμό με τους νάρθηκες που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί κατά τη διάρκεια του ύπνου, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της μέρας. Για παράδειγμα μπορούμε να κρατάμε τη κάτω γνάθο μας σε θέση ανάπαυσης με τα δόντια να μην έρχονται σε επαφή τις ώρες που δε μασάμε.

Επιπροσθέτως, έχει φανεί ότι η φυσιοθεραπεία και κάποιες ασκήσεις, που μπορεί να μας δείξει ο οδοντίατρος και εφαρμόζονται στο σπίτι καθημερινά, είναι πολύ αποτελεσματικές ενάντια στο βρυγμό. 


Έλεγχος του άγχους


Είναι αποδεδειγμένο ότι ο βρυγμός επιδεινώνεται σε περιόδους έντονου στρες. Επίσης, το άγχος μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε ένταση και πόνο από τους μύες. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το άγχος και το στρες και συνεπώς το βρυγμό.


Ο συνδυασμός όλων των μεθόδων είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Δείτε τη σελίδα μας σχετικά με το βρυγμό και μιλήστε μαζί μας για τις πιθανές θεραπευτικές λύσεις που ταιριάζουν στη περίπτωσή σας. Καλέστε το οδοντιατρείο Smiles Place στο 6987006227.


6.503 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page