top of page

Διαταραχές της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΓΔ)

Η κροταφογναθική διάρθρωση (άρθρωση της γνάθου) βρίσκεται μπροστά από το αυτί εκεί όπου το κρανίο και η κάτω γνάθος συναντιούνται. Ο σύνδεσμος επιτρέπει την κίνηση και τη λειτουργία της κάτω γνάθου. Η ίδια η άρθρωση αποτελείται από δύο οστά που χωρίζονται από ένα δίσκο. Σύνδεσμοι και μύες περιβάλλουν την άρθρωση.

Οι διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι πολύ συνηθισμένες, αλλά συνήθως διαρκούν μόνο μερικούς μήνες και στη συνέχεια βελτιώνονται. Σε μερικές περιπτώσεις επηρεάζονται μόνο οι μύες (μυϊκή δυσλειτουργία) ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι χόνδροι και οι σύνδεσμοι μπορεί επίσης να έχουν κάποια βλάβη. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Χαρακτηριστικοί ήχοι ‘κλικ’ από τη γνάθο κατά τη διάνοιξη ή το κλείσιμο του στόματος

  • Αμβλύς πόνος ο οποίος εντοπίζεται στη περιοχή του αυτιού αλλά μπορεί και να διαχέεται προς το μάτι ή το λαιμό

  • Πονοκέφαλος

  • Περιορισμένη ικανότητα διάνοιξης του στόματος

  • Δυσκολία ή δυσφορία κατά τη μάσηση ή το δάγκωμα

 

Οι περισσότερες διαταραχές της ΚΓΔ χειροτερεύουν με τη μάσηση και επιδεινώνονται κατά τις περιόδους έντονου στρες.

Διαταραχές ΚΓΔ
κγδ .png

Τι προκαλεί τις διαταραχές της ΚΓΔ;

Ο πόνος προκαλείται από τη κόπωση των μυών μέσα και γύρω από την άρθρωση. Ο ήχος εκλύεται όταν ο διάρθριος δίσκος (χόνδρος της ΚΓΔ) μετακινείται εκτός της κανονικής του θέσης μεταξύ των οστών της ΚΓΔ. Συχνότερα ο χόνδρος μετατοπίζεται προς τα εμπρός και ο θόρυβος ακούγεται όταν επιστρέφει στην κανονική του θέση. Οι σύνδεσμοι και οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση μπορούν με τη σειρά τους να βρεθούν σε κατάσταση σπασμού, προκαλώντας πόνο και περιορισμένη διάνοιξη του στόματος.

 

Γιατί έχω προβλήματα με τη ΚΓΔ μου;

Ο διάρθριος δίσκος φαίνεται να γλιστρά προς τα εμπρός εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των μυών  που περιβάλλουν τη γνάθο. Αυτή η υπερβολική χρήση τους συνήθως προκαλεί υπερβολική ένταση στους μύες και είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα τριξίματος ή σφιξίματος των δοντιών τη μέρα ή τη νύχτα (βρυγμός), δάγκωμα νυχιών ή άλλων αντικειμένων ή κάποιας βλάβης ή διαταραχής της γνάθου. Λιγότερο συχνά, η έλλειψη οπισθίων δοντιών, κάποιος τραυματισμός της γνάθου ή η λανθασμένη σύγκλειση των δοντιών (στραβό δάγκωμα) μπορούν να οδηγήσουν στα ίδια προβλήματα. Δυστυχώς, κάποιες φορές το αίτιο δε μπορεί να εντοπιστεί με ευκολία από τον ασθενή.

 

Πρέπει να ανησυχώ για το πρόβλημα που έχω με τη ΚΓΔ;

Οι διαταραχές της ΚΓΔ συνήθως δεν είναι σοβαρές και δεν οδηγούν σε άλλα προβλήματα π.χ. αρθρίτιδα της άρθρωσης. Εντούτοις, είναι ενοχλητικές. Ευτυχώς, οι διαταραχές της ΚΓΔ συνήθως ανταποκρίνονται θετικά σε απλές θεραπείες.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές λύσεις;

Οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με το εάν έχετε μυϊκή δυσλειτουργία, εσωτερική διαταραχή της ΚΓΔ ή συνδυασμό και των δύο. Γενικά οι θεραπείες στοχεύουν στη μείωση του φορτίου που δέχονται οι μύες, επιτρέποντας έτσι στο διάρθριο δίσκο να επιστρέψει στη φυσιολογική του θέση στην άρθρωση. Κάποιες λύσεις είναι:

  1. Μαλακή δίαιτα που απαιτεί λίγη μάσηση - αυτό επιτρέπει στους υπερβολικά ταλαιπωρημένους μύες να ξεκουραστούν

  2. Χρήση κάποιου αντιφλεγμονώδους παυσίπονου τοπικά ή από το στόμα.

  3. Θερμά επιθέματα π.χ. εφαρμογή ενός ελαφρά θερμού μπουκαλιού τυλιγμένου σε μια πετσέτα στην επίπονη περιοχή του προσώπου

  4. Εντοπισμός και διακοπή τυχόν συνηθειών, όπως σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών (θυμηθείτε πως κάποιες κινήσεις μπορεί να γίνονται υποσυνείδητα και να μη γνωρίζεται ότι τις κάνετε)

  5. Θεραπείες χαλάρωσης και τεχνικές για τον έλεγχο της έντασης και του στρες

  6. Ασκήσεις για τη ΚΓΔ – συζητήστε μαζί μας για τις ασκήσεις που είναι ιδανικές για εσάς

  7. Αποφυγή έντονων κινήσεων – πχ. αποφυγή ενός έντονου χασμουρητού

  8. Φυσιοθεραπεία

  9. Παρέχοντας ένα νάρθηκα νυκτός (νάρθηκα βρυγμού) ο οποίος θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από την ΚΓΔ και τη χαλάρωση των γύρω μυών

  10. Αντικατάσταση τον ελλειπόντων δοντιών για εξισορρόπηση της σύγκλεισης.

Λύσεις

Τι θα συμβεί αν αυτές οι μέθοδοι δε βελτιώσουν τη κατάσταση;

Χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται μόνο σε πολύ μικρό αριθμό ακραίων περιπτώσεων.

 

Είναι οι διαταραχές της ΚΓΔ κάτι ανησυχητικό;

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαταραχές της ΚΓΔ, αν και ενοχλητικές, δεν είναι απειλητικές και συνήθως ανταποκρίνονται γρήγορα σε σχετικά απλά μέτρα. Οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν τις περισσότερες από τις θεραπείες. Περιστασιακά, τα προβλήματα με τη ΚΓΔ μπορεί να επανεμφανιστούν μετά από αρκετά χρόνια.

Νάρθηκες Βρυγμού
νάρθηκας νυκτός .jpg

Νάρθηκες Βρυγμού (νυκτός)

Οι περισσότερες περιπτώσεις βρουξισμού μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ενός νάρθηκα νυκτός κατά τη διάρκεια του ύπνου. Λειτουργούν αποτρέποντας την επαφή των δοντιών της άνω και της κάτω γνάθου. Όταν σφίγγουμε τους μύες της γνάθου, ο νάρθηκας μειώνει την ένταση και λειτουργεί σαν μαξιλαράκι ανάμεσα στα δόντια. Κάποια είδη ναρθήκων κατευθύνουν τη γνάθο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετείται σε θέση που ανακουφίζει τους ταλαιπωρημένους μύες. 

Οι νάρθηκες βρυγμού, μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν το πόνο από τη ΚΓΔ αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν την αδαμαντίνη των δοντιών από τη φθορά που προκαλείται από το τρίξθμο των δοντιών.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ναρθήκων καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικές ενδείξεις:

1. Μαλακοί νάρθηκες

2. Ημίσκληροι νάρθηκες

3. Σκληροί νάρθηκες.

Συζητήστε μαζί μας για το πρόβλημά σας ώστε να βρούμε τη κατάλληλη για εσάς θεραπεία. Καλέστε μας στο 2106533378 και στο 6987006227.

bottom of page