top of page
Αναζήτηση
  • asgkioni

Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά


1. Επενδύοντας στην εκπαίδευση των παιδιών μας στα μέσα στοματικής υγιεινής τους προσφέρουμε εφόδια που θα τα ωφελήσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.




Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή θέτοντας ένα καλό παράδειγμα, καθώς, φροντίζοντας τα δικά μας δόντια και ούλα δίνουμε το μήνυμα ότι η στοματική υγεία είναι κάτι που έχει αξία.



2. Πώς να ξεκινήσω; Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια του μωρού μου;


Μόλις εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι του μωρού, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό και μαλακό ύφασμα για να καθαρίσετε τα δόντια και τα ούλα του μωρού μετά το τάισμα. Όταν τα δόντια ανατείλουν ακόμα περισσότερο, χρησιμοποιήστε μια ειδική, μαλακή οδοντόβουρτσα και πλένετε τα δόντια του παιδιού μετά το φαγητό. Στις ηλικίες 2 έως 6 ετών η συνιστώμενη ποσότητα οδοντόπαστας είναι όχι μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός μπιζελιού.


Πρέπει να είστε ενήμεροι ότι η τερηδόνα μπορεί να σχηματιστεί στα δόντια των παιδιών που πίνουν το γάλα τους ή το χυμό τους με το μπουκάλι στο κρεβάτι πριν κοιμηθούν ή που χρησιμοποιούν το μπουκάλι για μεγάλες περιόδους μέσα στη μέρα. Παρατεταμένη έκθεση στα σάκχαρα των παραπάνω ροφημάτων μπορεί να δημιουργήσει δυσχρωμίες και τερηδόνες στα δόντια. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, προσφέρετε νερό στο παιδί σας μετά από κάθε φαγητό και πριν το βραδινό ύπνο.


3. Είναι σημαντικό το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο;


Ναι. Αν δεν απομακρύνετε τα βακτήρια και τα σάκχαρα που προκαλούν τερηδόνα, τους επιτρέπετε να δρουν στο στόμα και να προκαλούν βλάβες καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Όσο είμαστε ξύπνιοι το σάλιο ξεπλένει το στόμα. Όταν όμως κοιμόμαστε, παράγεται λιγότερο σάλιο και το στόμα δεν καθαρίζεται το ίδιο. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν το βραδινό ύπνο.


4. Πότε είναι ασφαλές το παιδί να πλύνει τα δόντια του μόνο του;


Τα μικρά παιδιά δεν έχουν τη δεξιότητα να πλένουν τα δόντια τους μόνα τους. Το παιδί σας χρειάζεται την επίβλεψή και τη βοήθειά σας μέχρι τα οκτώ ως δέκα έτη του ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το βούρτσισμα γίνεται σωστά.


5. Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διατηρήσει τη καλή του στοματική υγεία;


Επισκεπτεστε τον οδοντίατρό σας συχνά. Μετά από μια αρχική εξέταση και έλεγχο, ο οδοντίατρος θα σας προτείνει ένα πρόγραμμα επανεξετάσεων ανάλογα με της ανάγκες του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο όσο συχνά σας προτείνει καθώς η τερηδόνα στα παιδιά μπορεί να ξεκινήσει και να εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα.


Χρησιμοποιείστε οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο σε συγκεντρώσεις κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας. Στις ηλικίες 2 έως 6 ετών η συνιστώμενη ποσότητα οδοντόπαστας πρέπει να έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού.


Ελέγχετε τη διατροφή του παιδιού σας και μειώστε τη κατανάλωση ζάχαρης. Αποφύγετε τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.



97 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page