top of page

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Στο εσωτερικό κάθε ζωντανού δοντιού υπάρχει ο πολφός όπου βρίσκονται τα νεύρα και τα αγγεία του. Διάφοροι λόγοι μπορεί να προκαλέσουν τη μόλυνση αυτού του ιστού με αποτέλεσμα φλεγμονές, πόνο, αποστήματα κα. Δυστυχώς, ένα μολυσμένο δόντι δεν μπορεί να αυτοθεραπευθεί ή να αντιμετωπιστεί μόνο με αντιβίωση και έτσι, για να μην το χάσουμε, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην ενδοδοντική θεραπεία.

Η ενδοδοντική θεραπεία, που οι περισσότεροι τη γνωρίζουν ως απονεύρωση, είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται όλοι οι μολυσμένοι ιστοί ή και υλικά από το εσωτερικό του δοντιού, το δόντι αποστειρώνεται πλήρως και τελικά εμφράσεται. Είναι μια θεραπεία που, αν γίνει κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες και με τα απαραίτητα υλικά και τεχνικές έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 99%.

 

Εναλλακτικές Θεραπευτικές λύσεις

Η εναλλακτική της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η εξαγωγή του δοντιού με όλα τα προβλήματα που αυτή μπορεί να επιφέρει.

Αν το δόντι αφεθεί αθεράπευτο στο στόμα τότε κινδυνεύουμε από μεγάλες και επικίνδυνες μολύνσεις και αποστήματα, πόνο, απώλεια οστού και τελικά απώλεια του δοντιού.

Εναλλακτικές
Τι είναι;

Μήπως χρειάζομαι απονεύρωση;

Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για μια εξέταση:

  • Πρήξιμο ή απόστημα

  • Ευαισθησία ή πόνος στο δάγκωμα

  • Ευαισθησία ή πόνος στο κρύο, ζεστό ή γλυκό

  • Έχει σπάσει/τρυπήσει κάποιο δόντι

Χρειάζομαι;

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να μας αγχώνει καθόλου καθώς γίνεται κάτω από συνθήκες τοπικής αναισθησίας ώστε να μην αισθανόμαστε τη παραμικρή ενόχληση! Η διάρκειά της εξαρτάται από το μέγεθος του δοντιού (δηλαδή πόσες ρίζες έχει) και τη κατάστασή του και συνήθως αρκούν ένα με δύο ραντεβού για να ολοκληρωθεί. Σε δύσκολες περιπτώσεις επίμονης μόλυνσης μπορεί να χρειαστούν και παραπάνω ραντεβού και, αν κριθεί απαραίτητο, τη θεραπεία θα αναλάβει η ειδική ενδοδοντολόγος του ιατρείου μας.

Μετά από εκτενή συζήτηση με τον οδοντίατρο για όλες τις επιλογές μας και τη διαδικασία της θεραπείας ξεκινάμε με την ενδοδοντική θεραπεία. Απομονώνουμε το δόντι από το υπόλοιπο στόμα ώστε να εργαστούμε κάτω από άσηπτες συνθήκες και αποκτάμε πρόσβαση στο εσωτερικό του δοντιού. Εκεί αφαιρούμε όλες τις μολυσμένες ουσίες και αποστειρώνουμε το δόντι. Αν χρειαστεί, τοποθετούμε προσωρινό αντιμικροβιακό σκεύασμα και σφράγισμα που βοηθούν στη πλήρη εξάλειψη της μόλυνσης και ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο σε επόμενο ραντεβού για να ολοκληρωθεί η θεραπεία με τη τελική έμφραξη του εσωτερικού του δοντιού. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα χρειαστεί η λήψη ενός αριθμού μικρών ακτινογραφιών ώστε η απονεύρωση να ολοκληρωθεί με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (ψηφιακός ακτινογραφικός σένσορας) που διαθέτει το ιατρείο μας, η ακτινοβολία μειώνεται στο ελάχιστο.

Μετά τη θεραπεία, μπορούμε να συνεχίσουμε με τη καθημερινότητά μας χωρίς κανένα περιορισμό.

Διαδικάασία
Στο ιατρείο μας, κάθε στάδιο της ενδοδοντικής θεραπείας πραγματοποιείται με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας και τεχνικών. Έχουμε στη διάθεσή μας τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, όπως το οδοντιατρικό μικροσκόπιομεγεθυντικές λούπες(ειδικά γυαλιά) για λεπτομερή όραση στο κέντρο του δοντιού, εντοπιστή ακρορριζίου apex id για ακριβή υπολογισμό του μήκους του δοντιού, laser και ειδικούς υπερήχους για την αποστείρωση καθώς και εξειδικευμένα μηχανήματα (elements free - elements downpack, elements backfill) που μας επιτρέπουν την τέλεια τελική έμφραξη των ριζικών σωλήνων.

Μετά τη Θεραπεία

Όπως μετά από κάθε οδοντιατρική θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας έχει δώσει ο οδοντίατρός μας. 

Μετά την ενδοδοντική θεραπεία πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε με μια μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού όπως για παράδειγμα μια έμφραξη(σφράγισμα) ή μια στεφάνη (θήκη) ανάλογα με αυτό που θα μας συμβουλέψει ο οδοντίατρός μας. Αν δεν το κάνουμε, το δόντι μπορεί να σπάσει ή να επαναμολυνθεί και να το χάσουμε.

Επανάληψη

απονεύρωσης

Ακόμα και αν κάποιο δόντι επαναμολυνθεί μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία αξίζει να το σώσουμε επαναλαμβάνοντας τη θεραπεία. Με χρήση ειδικών τεχνικών ο οδοντίατρος ή ο ενδοδοντολόγος μπορούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα.

Ποιος είναι ο ενδοδοντολόγος;

Ο ενδοδοντολόγος είναι ένας οδοντίατρος  με μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της ενδοδοντίας. Είναι εξειδικευμένος να αντιμετωπίζει δύσκολα και πολύπλοκα περιστατικά. Έχει ειδικές γνώσεις πάνω στη διάγνωση των αιτίων που προκαλούν τον πόνο και τη μόλυνση και κατέχει ειδικές τεχνικές ώστε να φέρει σε πέρας θεραπείες σε δόντια με ασυνήθιστη δομή και περίπλοκα προβλήματα όπως διατρήσεις, απορροφήσεις, ξεχασμένα εργαλεία, παλιές ενδοδοντικες θεραπείες κλπ. Ασχολείται επίσης με την αντιμετώπιση πολύπλοκων οδοντικών τραυμάτων και έχει ειδική εκπαίδευση στη χρήση του οδοντιατρικού μικροσκοπίου που του επιτρέπει την ευκολότερη διάγνωση και καλύτερη θεραπεία του ενδορριζικού συστήματος.

επανάληψη
ενδοδοντολόγος
μετά τη θεραπεία
bottom of page