Καλέστε μας:
Λ. Μεσογείων 248 Χολαργός
οδοντίατρος στο Χολαργό Αθήνα και Αγία Παρασκευή, odontiatros xolargos
Κοτσίρης Δημήτρης, DDS, MSc
Γκιώνη Ασημίνα, DDS, MSc
Μερικές και ολικές
Οδοντοστοιχίες
Τι είναι οι τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλα / μηχάνημα);
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες αντικαθιστούν δόντια που έχουν χαθεί ή αφαιρεθεί. Ο ασθενής μπορεί να τις φορέσει και να τις αφαιρέσει μόνος του από το στόμα του. Είναι μια λύση στις περιπτώσεις εκτεταμένης απώλειας δοντιών και ειδικά όπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν οδοντικά εμφυτεύματα ή γέφυρες και αποτελεί μια οικονομικότερη θεραπεία σε σχέση με τις προαναφερθείσες.
Η αντικατάσταση των χαμένων δοντιών είναι απαραίτητη καθώς η απώλεια δοντιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη κροταφογναθική διάρθρωση, τη σύγκλειση, τη διατροφή, την ομιλία και την εμφάνιση.
Κατηγορίες τεχνητών οδοντοστοιχιών
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες μπορεί να είναι:
-
ολικές - που αντικαθιστούν όλα τα πάνω ή και τα κάτω δόντια
-
μερικές - που αντικαθιστούν ένα ή περισσότερα δόντια
Οι ολικές οδοντοστοιχίες συνήθως στηρίζονται αποκλειστικά στο βλεννογόνο του στόματος και καλύπτουν όλη την υπερώα (ουρανίσκο) και ολόκληρη τη φατνιακή ακρολοφία (δηλαδή τα ούλα και το οστό στα οποία στηρίζονταν τα δόντια στο παρελθόν).
Οι μερικές οδοντοστοιχίες στηρίζονται στους ιστούς του στόματος αλλά και σε κάποια από τα εναπομείναντα δόντια.
Κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε και να βρούμε τη καλύτερη λύση για τη περίπτωσή σας.
Πώς κατασκευάζονται οι τεχνητές οδοντοστοιχίες; Ποια είναι η διαδικασία;
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται με τη συνεργασία του οδοντιάτρου και του οδοντοτεχνίτη. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και τα απαραίτητα ραντεβού εξαρτώνται από τη περίπτωση. Ο οδοντίατρος θα αποτυπώσει με ακρίβεια τις επιφάνειες του στόματός σας πάνω στις οποίες θα εδραστεί η οδοντοστοιχία και θα κατασκευαστεί ένα μοντέλο του στόματός σας. Θα επιλέξετε με τον γιατρό το χρώμα και το μέγεθος των δοντιών σας και θα έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία. Τέλος, ο οδοντίατρος θα σας παραδώσει την οδοντοστοιχία. Συνήθως, χρειάζονται κάποια ραντεβού μετά την ολοκλήρωση για επανεξέταση και μικρές διορθώσεις ή αλλαγές.
Μην απογοητεύεστε για την απώλεια των δοντιών σας. Μαζί θα βρούμε την ιδανικότερη λύση για την αντικατάστασή τους.
Πόσο Καιρό θα Χρειαστώ για να Συνηθίσω τις Τεχνητές Οδοντοστοιχίες;
Μπορεί να νιώθετε περίεργα και δυσάρεστα τις πρώτες ημέρες και ίσως και τους πρώτους μήνες μετά τη τοποθέτηση των οδοντοστοιχιών. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση και υπομονή για να συνηθίσετε να τρώτε και να μιλάτε με αυτές. Στην αρχή μπορεί να αισθάνεσθε ότι θα φύγουν από τη θέση της, αλλά οι μύες και η γλώσσα, καταφέρνουν και τις συγκρατούν. 'Άλλες φορές υπάρχει μεγαλύτερη ροή σάλιου, η αίσθηση ότι η γλώσσα στριμώχνεται στο στόμα και ίσως κάποιοι ερεθισμοί ήπιοι ή έντονοι. Στα ραντεβού για επανεξέταση θα ελέγξουμε και θα λύσουμε αυτά τα ζητήματα.
Οδηγίες για να φροντίζετε τις οδοντοστοιχίες σας:
-
Όταν τις κρατάτε φροντίστε να έχετε κάτω από τα χέρια σας μια πετσέτα ή μια λεκάνη με νερό για να μη σπάσουν εάν πέσουν στο πάτωμα.
-
Μην τις αφήνετε να στεγνώνουν. Όταν δεν τις φοράτε, να τις διατηρείτε μέσα σε νερό ή σε ειδικό διάλυμα.
-
Να τις βουρτσίζετε κάθε μέρα για να απομακρύνετε τις τροφές και την πλάκα και έτσι δεν θα κάνουν χρώσεις. Υπάρχουν ειδικά υγρά για τον καθαρισμό της οδοντοστοιχίας, αλλά δεν υποκαθιστούν το καθημερινό συστηματικό βούρτσισμα.
-
Βουρτσίζετε τα ούλα, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο σας πρωί και βράδυ με μαλακή οδοντόβουρτσα, πριν φορέσετε τις οδοντοστοιχίες. Το βούρτσισμα ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνει την πλάκα.
-
Επισκεφτείτε μας αν οι οδοντοστοιχίες σας σπάσουν, ραγίσουν ή χαλαρώσουν. Μην προσπαθήσετε να τις διορθώσετε μόνοι σας γιατί μπορεί να τις βλάψετε ανεπανόρθωτα.
-
Ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις οδοντοστοιχίες, να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια (ή στη συχνότητα που θα σας προτείνει ο οδοντίατρός σας) ακόμα και αν δεν έχετε φυσικά δόντια. Στα ραντεβού αυτά ο οδοντίατρος ελέγχει τη κατάσταση των οδοντοστοιχιών, των βλεννογόνων και των δοντιών και μπορεί να εντοπίσει τυχόν βλάβες στους ιστούς του στόματος τις οποίες δε μπορείτε να εντοπίσετε μόνοι σας.
Συζητήστε μαζί μας για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια!